Scroll Top

Bosch Rexroth – framstående leverantör till den svenska industrin 

Bosch Rexroth är en av världens ledande specialister inom driv- och styrteknik och säkerställer effektiva, kraftfulla och säkra rörelser i maskiner och system av alla storlekar.  

De erbjuder marknaden hydraulik, elektriska driv- och styrsystem och teknik för linjära rörelse och montering, inklusive programvara och uppkopplad teknik. Med fokus på digital innovation och hållbarhet strävar de efter att bidra till en bättre planet för framtida generationer.     

Från mobil roadshow till stort event

Vår första kontakt med Bosch Rexroth skedde 2020, när de bad oss att skissa på en mobil roadshow för att de skulle kunna visa upp sina produkter runt om i Sverige. Tanken var att i en ombyggd lastbil åka runt i landet. Planerna förändrades dock i och med pandemin och slutresultatet blev istället ett eget forum där de kunde samla både kunder och anställda under samma tak. Forumet skulle utformas som en kombination av en mässa och ett event. 

Ratius designar Bosch Rexroth Forum på Arlanda 

I december 2023 samlades deltagare från hela Sveriges industri på det första Bosch Rexroth Forum någonsin. Detta för att utforska möjligheter inom hållbarhet, partnerskap, framtidens automation och digitalisering. Vi på Ratius hade det stora nöjet att designa hela mässytan. Ett jobb som vi tog oss an med stor entusiasm. 

Bosch Rexroth hade en vision att kombinera en 24-timmars konferens, mässa och galamiddag för 350 gäster på ett så smidigt sätt som möjligt. Målet var att skapa en mässhall som skulle fungera som en showcase från deras fyra olika affärsområden. Samtidigt skulle den även inkludera montrar från utvalda partners. 

Vi tog oss an utmaningen att utforma ett koncept som inte bara uppfyllde Bosch Rexroths krav och budget utan även lyfte fram deras teknologi och det övergripande temat kring hållbarhet. Dessutom inkluderade konceptet utrymme för gästerna att nätverka och mingla, vilket var avgörande för att skapa en givande och minnesvärd upplevelse för alla inblandade. 

Ett otroligt roligt projekt där vi på Ratius verkligen fick möjlighet att tillsammans med kund, skapa och iscensätta en miljö med bra känsla. 

Patrik Wiberg, projektledare Ratius 

Designa en mässyta 

Att designa en hel mässyta är ett betydande uppdrag och det innebär bland annat att planera och skapa en layout för hela mässområdet. Vi ansvarade över att utforma en miljö som både var funktionell och estetiskt tilltalande, vilket inkluderade allt från monterplatser, gångar, presentationer till andra funktionella områden.  

Vidare gäller det att ta hänsyn till olika faktorer, allt från besökarnas rörelsemönster till montrarnas placering och utformning. En genomtänkt design av hela mässytan bidrar till att maximera utställarnas synlighet och även att locka till sig fler besökare. Samtidigt som det skapar en enhetlig och professionell atmosfär för hela evenemanget. Dessutom har valet av material varit väl genomtänkt med tanke på Bosch Rexroths hållbarhetstänk, vilket ytterligare förstärker eventets kvalitet och miljömedvetenhet.

Mässhallen blev en stor succé och kunde presentera våra lösningar i en cool, industriell miljö som verkligen inspirerade. Det här var första gången vi höll detta event och det kommer självklart bli av igen! 

Cecilia Rehn, Bosch Rexroth 

Utmaningar under projektet 

En av de största utmaningarna under projektet var att anpassa Bosch Rexroths planer med satta budgetramar, utan att tumma på vare sig kvalitet eller helhetsupplevelse. Det gällde att verkligen tänka till för att få ihop det – en otroligt inspirerande utmaning! 

Dessutom uppstod en annan utmaning bara tre veckor före evenemanget, när ett lokalbyte krävdes på grund av att golvet i den ursprungliga hallen inte var tillräckligt robust för att stödja de stora maskinerna som skulle visas upp. Trots denna snabba förändring lyckades vi anpassa designen till den nya lokalen och resultatet blev enastående. 

“Då kundens produkter i sig själva är industriella och tunga, strävade vi på Ratius efter att införa lättare element såsom LED-skärmar och ljussättning. Vi arbetade även med statiska väggar tillverkade i Re-board men då i oregelbunden form. Allt för att skapa en mer livfull miljö med mycket värme och känsla. 

Patrik Wiberg, projektledare Ratius 

En samarbetsframgång 

Vi på Ratius är stolta över att ha varit en del av detta projekt från början till slut. Att designa hela mässytan för Bosch Rexroth Forum var en utmaning som vi tog oss an med entusiasm och engagemang. Genom att skapa en miljö som både var funktionell och estetiskt tilltalande, lyckades vi skapa en plats där kunder och anställda kunde samlas under samma tak för att dela kunskap och erfarenheter. 

Vårt samarbete med Bosch Rexroth är ett bevis på vad som kan uppnås när två företag arbetar tillsammans mot gemensamma mål. Vi är tacksamma för förtroendet och ser fram emot framtida möjligheter att skapa minnesvärda evenemang och bidra till framgångsrika projekt. 

Ratius skapar kreativa, funktionella miljöer som gör det möjligt för människor att mötas både nationellt och internationellt. Vi erbjuder allt från mässmontrar, monterdesign, utställningar och monterbyggnation till roadshows, event och grafisk profilering av ditt varumärke. Vi har vunnit designpriset “Årets monter” i olika kategorier vid ett flertal tillfällen. Läs mer om monterdesign och monterbyggnation.

SE FLER REFERENSER

Leave a comment

Preferenser
Denna integritetspolicy anger typ, omfattning och ändamål med insamlandet, behandlingen och användningen av de personuppgifter som du väljer att dela med dig av när du kommunicerar med oss via telefon, epost och brev samt när du besöker RATIUS hemsida www.ratius.se (nedan”hemsidan”). Observera att det inte är ett krav att du lämnar ut personuppgifter för att du ska kunna använda vår hemsida.